Vår historie

 

 

Sveinhaug 2006-2016

Så er det gudhjelpemeg TJUE år siden jeg kjøpte Sveinhaug, og det er TI år siden jeg startet arbeidet på det som skulle bli Sveinhaug gård & historisk pensjonat. Voldsomt lærerike år har det vært, -morsomme også, og strevsomme selvsagt, – det skulle bare mangle. I 2008 var hovedbygningen restaurert og tilbakeført nok til å kunne ta imot gjester til selskap, møter og overnatting. Hagehistorisk marked startet i 2009, Godværskafeen i 2012, hagebutikken i 2014, galleriet i 2015. Husmannsplass og seterfjøs er restaurert og til utleie, – og det tar selvsagt aldri slutt, husene står i kø. Så spør jeg meg jo, litt for ofte antagelig, og særlig på denne tiden av året, om det har vært verdt det, men får aldri noe ordentlig svar, for da er det nye året i full gang allerede og nye prosjekter er forlengst startet , så det blir ikke tid til å tenke noe særlig på det. – Det blir vel en livsstil, sier folk, men det høres liksom så fjongt ut, og det er virkelig ikke mye fjongt altså, det er ikke det. Det blir vel heller livet, kanskje. Tid for opprydding nå i alle fall, og en veldig kort oppsummering av de ti siste årene, 2006 -2016, til glede for nye seere, litt for meg selv, – og mest for banken.

Posted by Sveinhaug gård & historisk pensjonat on 22. februar 2016

 

 

 

Hilsen fra Ingeborg

 

 

I 2018 er det ti år siden jeg åpnet Sveinhaug gård for gjester. Voldsomt lærerike år har det vært, morsomme også, – og arbeidsomme selvsagt, – det skulle bare mangle.

 

 

Restaureringsarbeidet startet i 2006, og i 2008 kunne hovedbygningen ta imot de første selskapene, møtene og overnattingsgjestene. Hagehistorisk marked kom i gang året etter, deretter Godværskafeen og hagebutikken, og i 2015 åpnet vi vår første kunstutstilling i galleriet. Seterfjøset i Ringsakerfjellet er restaurert og til utleie, – og en antikvarisk restaurering seterhuset er nå endelig under planlegging. Det tar ikke slutt, bygningene står i kø, og hagen og anlegget er ennå ikke ferdig utviklet. Det tar sin tid!

 

 

Hva ville jeg med Sveinhaug den gangen jeg startet på dette? Jo, jeg ville finne tilbake til det villanlegget byggherren hadde intensjoner om i 1850, jeg ville formidle gleden ved å ta vare på kulturarven og bruke den i nye sammenhenger. Jeg ville skape et sted jeg selv kunne ha ønsket meg å være gjest, jeg ville lage mat fra bunnen og fra hjertet, på egne råvarer, og råvarer som hører hjemme i området vårt. – Ikke et tradisjonelt kjøkken, men et tradisjonsbasert, oppdatert og bærekraftig kjøkken. Ikke minst; ville jeg finne en måte å drive Sveinhaug på, der jeg fikk brukt min egen faglige bakgrunn og det jeg  ellers måtte ha av ferdigheter. 

 

 

Jeg er utdannet kunsthistoriker, med hagehistorie som spesiale. Jeg er mor til tre barn, og jeg har selv vokst opp på Sveinhaug med mor og far og fem søsken, og er femte generasjon på gården. Mine barn har vokst opp her med gjester i huset, og har lært seg å bli glade i folk og fest og mat og gode råvarer, – og de har mest av alt fått lære seg å jobbe. Vi har fått til dette sammen vi fire, og ikke minst har vi fått det til sammen med våre fabelaktige gjester, både inne og ute, – mange tusen hvert år, som setter så pris på omgivelsene, maten og stemningen, og som heldigvis vet å være rause med rosen. Dere skulle bare visst hvor mye det varmer, – det er det som inspirerer oss til å fortsette. For rike blir vi aldri. Dertil er det altfor mange kvadratmeter som trenger myk omsorg og  hard valuta. 

 

 

Takk også for alle priser, utmerkelser og gode omtaler i løpet av disse ti årene; for Olavsrosa, for Den Nasjonale Kulturlandskapsprisen, for Ringsaker kommunes kulturpris, og for Europa Nostra Norges nominasjon til Europa Nostra Award. Det har vært fryktelig stas med alt sammen!

 

 

Sommertilbudet vårt har blitt stort, kjøkkenhagen vokser, og vi kommer til å legge enda mer i å gi våre sommergjester herlige mat-, kunst-, og kulturopplevelser i årene som kommer. Noen endringer vil naturlig nok komme, vi er ennå ikke sikre på hvilke, men vi får se!

 

 

Takk for ti fantastiske år, og velkommen til ti nye!

 

 

Beste hilsen
Ingeborg på Sveinhaug

 

 

Et lite utvalg hyggelige omtaler.

 

(Fra toppen; Bonytt, Norsk Ukeblad,  D2, og Toppen Bech på Visit Norway)