inne

Historisk hageVi tar imot grupper etter avtale til hagehistorisk vandring. Enkeltbesøkende er hjertelig velkomne på våre åpne søndager i sommersesongen.
Ingeborg på Sveinhaug er kunsthistoriker og underviser i hagehistorie og hagerestaurering. Hun forteller om restaureringsprosessen og setter hagen inn i en større, hagehistorisk sammenheng.

Hus og hage danner alltid en helhet, og det er særlig tydelig her på Sveinhaug. Anlegget står i en europeisk villa-tradisjon, der plasseringen i landskapet og er så viktig.

Siden 2004 har vi jobbet med tilbakeføring av grøntanlegget, og har i tur og orden rekonstruert kjøkkenhage, frukthage, og reetaablert akser og fondmotiv i anlegget.

Nå har vi kommet til prydhagen, området nærmest huset. Denne er nå tilbakeført til sitt opprinnelige 1850-talls preg, typisk for tiden, med slyngende grusganger rundt grønne øyer av plen. Mest mulig av opprinnelig plantemateriale er beholdt; gressmatte, bærbusker, frukttrær og syrinlysthus. Mye var forsvunnet og måtte tilbakeføres; granhekk, roser og annen 1800-tallsbeplantning, – og fontene. Løk, blomstrende trær og busker er også kommet på plass.

Hagen drives økologisk, i likhet med kjøkkenhagen og gården forøvrig, som har vært Debiogodkjent siden 2003.

Priser

Hagehistorisk vandring, kr 125,-
Servering i Godværskafeen for grupper etter avtale.
Servering i Godværskafeen for enkeltbesøkende på åpne søndager i sommersesongen.

For bestilling og forespørsler, send mail til oss her

Tilbakeføring av hagegangene fra 1850-tallshagen.